10 redenen om mee te doen aan de Jeugdboekenmaand voor jongeren

Op 1 maart ging de Jeugdboekenmaand van start. Het is de eerste keer dat de Jeugdboekenmaand wordt georganiseerd want voordien werd er ieder jaar een Jeugdboekenweek georganiseerd. Jeugdboekenmaand is ondertussen al de 46ste editie van Iedereen Leest. De maand maart staat volledig in teken van jeugdboeken. Met dit project willen ze jongeren tussen 3 en 15 jaar aan het lezen zetten.

M/V/X

Het thema dit jaar is M/V/X – je bent wie je bent. Hiermee kaart Iedereen Leest een actueel thema aan. Het boek geeft geen antwoorden maar stelt vragen over jongens en meisjes en hun rol in de maatschappij. De X staat voor iedereen die niet in een hokje past. Gedurende de maand maart zullen er in Brussel en Antwerpen activiteiten plaatsvinden om het boek te promoten.

Voordelen van boeken lezen

De jeugdboekenmaand is bedoeld voor jongeren tussen 3 en 15 jaar. Met de jeugdboekenmaand wil men die jongeren aanzetten om boeken te lezen. Boeken lezen is niet alleen plezant, maar heeft ook een heleboel voordelen. Omdat we weten dat jongeren niet altijd boeken lezen uit eigen wil, sommen we alvast enkele voordelen op van het lezen van een goed boek!

  1. Boek = kennis

Boeken lezen zorgt ervoor dat je veel bijleert. Niet alleen over een bepaald onderwerp maar je leert ook heel wat woorden bij. Zo breid je ook je vocabulaire uit. Voor jonge kinderen is het dus goed dat ze nieuwe dingen en nieuwe woorden bijleren.

  1. Je verbeter je visualisatie en inlevingsvermogen

Door boeken te lezen zijn kinderen beter in staat om dingen visueel voor te stellen. Ze kunnen zich ook beter inleven in situaties.

  1. Lezen vermindert stress

Uit onderzoek blijkt dat lezen de stress vermindert. Het is al voldoende om 6 minuten te lezen om de stress met 68% te verminderen. De reden hiervoor is dat de lezer zodanig geconcentreerd is op de tekst dat hij even een andere wereld binnentreed. Dit zorgt ervoor dat hij wordt afgeleid van de stress en alles even vergeet.

  1. Goed voor conversaties

Lezen zorgt ervoor dat je heel wat nieuwe dingen bijleert. Die dingen kunnen je dan helpen om conversaties aan te gaan. Voor jonge lezers is het dus goed dat ze leren hoe ze moeten communiceren met een ander.

  1. Goedkope bezigheid

Wanneer we niets te doen hebben, grijpen we vaak naar onze smartphone op tablet. Een goed boek zorgt tenslotte voor uren leesplezier. Boeken lezen is een bezigheid die je voor weinig geld kan doen. Je kan vaak heel goedkoop boeken kopen of een boek lenen uit de bibliotheek als je dit liever wil.

  1. Lezen is voor elke leeftijd

Boeken lezen is niet enkel voor mensen die kunnen lezen. Kleine kinderen kunnen ook genieten van boeken wanneer iemand ze voorleest bijvoorbeeld. Er zijn namelijk boeken in heel wat categorieën en voor zowat elke leeftijd.

  1. Boeken inspireren en motiveren je

Boeken zorgen ervoor dat kinderen gaan dromen. Ze halen er inspiratie uit om zelf gemotiveerd te blijven in het leven;

  1. Lezen is goed voor het geheugen

Boeken lezen traint kinderen hun geheugen. Wanneer ze een boek lezen, moeten ze tenslotte personages en hun verhaal onthouden. Als ze dit niet doet, kunnen ze het verhaal niet verder volgen.

  1. Voorlezen versterkt de relatie tussen kind en ouder

Veel ouders lezen een verhaaltje voor aan hun kinderen voor het slapen gaan. Dit schept een band tussen de kind en de vader of moeder.

  1. Leert kinderen over de wereld rondom hen

Lezen is een goede manier om kinderen bij te leren over de wereld rondom hen. Door te lezen leren kinderen over mensen en hoe de maatschappij in elkaar zit. Het helpt hen om bij te leren over belangrijke thema’s en ze beter te begrijpen.

Er zijn wel miljoenen redenen waarom boeken lezen goed is voor jongeren. Wil jij een boek kopen voor jezelf, je kind of kleinkind? Bekijk dan zeker eens de website van eci voor de laatste nieuwe boeken en natuurlijk ook klassiekers. Op de website van TagCity kan je ook terecht voor actiecodes op Bookspot om je boek zo voordelig mogelijk te kopen.