Review: Xiaomi Huami Amazfit Bip: veel smartwatch voor weinig geld

Toen Apple voor het eerst de Apple Watch voorstelde werd er net als bij de voorstelling van de eerste iPhone alweer een stukje geschiedenis bij geschreven in het reeds dikke boek van de technologie en de gadgets. Met de Apple Watch werd een smartwatch voorgesteld waar je heel wat mee kunt doen en bovendien was het design, dat zijn we ondertussen wel gewoon van Apple, opnieuw erg mooi en vooruitstrevend.

Alles kan beter dachten ze in China

Ook in China viel de Apple Watch meteen in de smaak bij heel wat liefhebbers van Apple. Maar toch vond Xiaomi, een Chinese fabrikant van smartphones, tablets en andere wearables dat de Apple Watch voor verbetering vatbaar was. En zo geschiedde: de Xiaomi Huami Amazfit Bip.

Mooi waterproof design

Wanneer we de Amazfit Bip voor het eerst uit z’n doosje halen is het eerste wat we opmerken het design van de smartwatch. Leg er een Apple watch naast en je zal pas door enkele kleine details het onderscheid kunnen maken tussen de twee, wat dus een goed teken is voor de Amazfit Bip. Verder in de doos zit er nog een kleiner doosje met daarin het docking station om de horloge op te laden en natuurlijk de manual (in het Engels) van de horloge.

Wat een enorme troef is van de horloge is dat ze volledig waterproof is. De smartwatch heeft een IP68 beoordeling gekregen, wat betekent dat je er zonder problemen mee kunt zwemmen en douchen. Het materiaal waaruit het horloge gemaakt is, is polycarbonaat en plastic. Het polsbandje is gemaakt van silicone, maar dit kun je eenvoudig vervangen door een ander bandje te kopen. Door de gebruikte materialen is het horloge erg licht wanneer je het rond je pols draagt en bovendien is het design zowel sportief als zakelijk.

Software van de Amazfit Bip

Om jouw smartwatch voor het eerst op te starten ben je verplicht om bijhorende Mi Fit app te downloaden in de App Store of de Google Play Store. Via de app kun je de smartwatch “pairen” met jouw smartphone en kun je zo niet alleen de instellingen en de interface van jouw horloge aanpassen, maar kun je later ook alle verzamelde gegevens en data terugzien op jouw smartphone. Via de app kun je bijvoorbeeld ook de watch face kiezen, waardoor je het homescherm van jouw horloge er iets anders kan laten uitzien.

Wanneer je voor de eerste keer de app opent jouw smartwatch koppelt met jouw smartphone, dan zal je enkele updates moeten doorlopen, maar al bij al gaat de installatie vrij snel. Eenmaal klaar kun je alle verschillende mogelijkheden van het horloge gaan ontdekken.

Wat zijn de features?

Ondanks de goedkope prijs van deze smartwatch heeft dit toestel eigenlijk wel alles wat een degelijke smartwatch zou moeten hebben. Zo is er de waterbestendigheid en de langere batterijduur van ongeveer 45 dagen van het toestel. Maar daarnaast is er ook nog de hartslag monitor, de slaap monitor, de mogelijkheid om meldingen/notificaties te ontvangen van whatsapp en andere apps zoals Facebook, Messenger, … Jammer is wel dat er voor WhatsApp twee meldingen gegeven worden voor één bericht.

Wanneer de batterij van de smartwatch dan toch eens plat is, dan is het opladen ervan erg simpel. Dit doe je door de smartwatch in de docking station te plaatsen en deze vervolgens te verbinden met een usb-poort. Als de batterij van de smartwatch helemaal leeg is, dan kan het tot ongeveer 2 uur of zelfs 2,5 uur duren vooraleer de batterij helemaal opgeladen is. Daarna gaat de batterij opnieuw een maand lang mee.

Conclusie: is de Amazfit Bip de betere versie van de Apple Watch?

Dat de Xiaomi Huami Amazfit Bip de betere versie is van de Apple Watch hangt natuurlijk af van wat je zelf verwacht van een smartwatch. Zelf vinden we dat de Amazfit Bip voor de huidige prijs die je ervoor betaalt één van de betere smartwatches van het moment is met enkele leuke troeven zoals de batterij die tot wel 45 dagen meegaat, het waterproof design en natuurlijk de prijs waarvoor je de smartwatch online kunt kopen.