Tournée Minérale of Générale?

De maand februari is omgedoopt tot alcoholvrije maand. We zijn nu al over halfweg en je begint misschien al moeite te krijgen om de alcohol te blijven afzweren. Daarom nog eens alle voordelen op een rijtje! Zo heb je extra veel motivatie om vol te houden tot het einde of misschien je alcoholverbruik zelfs drastisch te verminderen na afloop. Een maand zonder alcohol is namelijk niet alleen goed voor je gezondheid maar ook voor je nachtrust en portemonnee. Laat je leuze ‘tournée générale’ dus voor wat ze is en draag voortaan het credo ‘tournée minérale’ hoog in het vaandel.

Slaap beter

Een goede nachtrust is cruciaal om vol goede moed aan een nieuwe dag te beginnen. Het weglaten van dat glaasje alcohol voor het slapen zorgt ervoor dat je sneller in slaap zal vallen en minder rusteloos zal zijn. De kwaliteit van je uren slaap zal dus een pak hoger liggen waardoor je misschien zelfs kan schroeven aan de kwantiteit. Zo kan je zelfs eens langer op café blijven hangen, waar je uiteraard een non-alcoholisch drankje naar binnen werkt. Voor volwassenen is er een richtlijn van 7 à 8 uur slaap per nacht. Dit hangt echter af van persoon tot persoon maar het achterwege laten van alcohol kan dit alvast positief beïnvloeden.

Heb meer energie

Wanneer je minder alcohol drinkt, voel je je ook fitter. Je zal minder opzien tegen dat ochtendloopje en zal met plezier na het werk nog wat baantjes trekken in het zwembad. Je betere nachtrust zal er mede voor zorgen dat je vrolijk uit bed springt om enthousiast aan de dag te beginnen. Sporten inplannen in je drukke dagplanning loopt wellicht niet altijd van een leien dakje, maar na dat ritje op de fiets zal je er een erg voldaan gevoel aan over houden.

Laat je huid stralen

Alcohol schrappen uit je drankenpakket zorgt ervoor dat je meer je toevlucht neemt tot water. De combinatie van extra water en minder alcohol resulteert in een stralende huid. Alcohol droogt je huid namelijk uit terwijl water je huid net hydrateert. Had jij dus geen Valentijnsdate? Dan sla jij nu vast en zeker je prins(es) op het witte paard aan de haak nu je extra levenslust uitstraalt! Uit meer water drinken vloeien eveneens een hogere concentratie, prestatie en meer doorzettingsvermogen voort. Daarnaast vult water je maag zonder calorieën, waardoor je minder zin krijgt in ongezonde tussendoortjes om de honger te stillen.

Verlies gewicht

Alcoholische dranken bevatten een bom aan calorieën. Wanneer je minder drinkt, zal je dus hoogstwaarschijnlijk gewicht verliezen. Verwacht geen spectaculaire cijfers op je weegschaal. Dit effect zal zich vooral manifesteren op langere termijn. Je hebt er dus alle baat bij om na februari je alcoholverbruik onder controle te blijven houden. Niemand verbiedt je om ooit nog een druppel alcohol aan te raken, maar wees er gewoon van bewust dat overmatig alcoholgebruik je lichaam alleen maar kwaad doet. Je gewicht op zich mag geen obsessie worden. Doe gewoon hetgeen waardoor jij je goed in je vel voelt.

Spaar geld uit

Dit voordeel is bij iedereen wel gekend maar het is altijd moeilijk om in te schatten hoeveel je net bespaart. Op www.tourneeminerale.be vind je een alcoholcalculator waarmee je kan berekenen hoeveel geld je uitspaart. Je geeft aan hoeveel je drinkt in een normale week en de tool rekent uit hoeveel budget je hebt vrijgemaakt door je deelname. Met het uitgespaarde geld kan je jezelf belonen en een leuke uitstap doen. Zo motiveer je jezelf extra om te blijven doorzetten en pluk je er bovendien zelf de vruchten van. Als je als volledig gezin deelneemt, doen jullie dus allemaal een duit in het zakje en ligt er een leuke familie uitstap in het verschiet. Samen deelnemen zorgt er ook voor dat je steun krijgt vanop de eerste rij en je dus minder snel zal toegeven aan de lokroep van alcohol.

Geen kater, meer tijd

Vandaag de dag heeft iedereen het druk, druk, druk. 24 uren in een dag volstaan voor veel mensen niet om hun to-do-list af te werken, met de nodige frustratie als gevolg. Een mogelijke oplossing hiervoor is de uren in een dag optimaal benutten. Uitkateren na een nachtje stevig doorzakken is dan alleen maar verloren tijd. Zeg dus vaarwel aan alcohol – tijdelijk of misschien wel voor altijd – en spaar zo tijd uit om leuke dingen te doen. Allemaal goed en wel hoor ik je denken. Maar water drinken raak je toch beu?! Voeg gewoon citroenschijfjes of frambozen en munt toe aan je water om het een feestelijk tintje te geven. Je water krijgt hierdoor een lekker en fris smaakje zonder dat je hier al te veel moeite voor moet doen. Je zal het mogelijks zelfs plezant vinden om met nieuwe smaakcombinaties te experimenteren.

Steun kankeronderzoek

Nog beter wordt het wanneer je de som die je bespaard hebt, doorstort aan Stichting tegen Kanker. Met dit extra geld kunnen ze onderzoek verrichten naar betere behandelingsmethodes voor deze vreselijke ziekte. Draag dus je steentje bij en investeer mee in een betere levenskwaliteit voor de mensen die getroffen zijn door kanker. Je kan er ook voor kiezen om een inzamelactie op te zetten en je te laten sponseren door vrienden en familie. Organiseer een leuk buurtfeest of brouw alcoholvrije drankjes en zamel zo geld in om te doneren. Een mooi gebaar én je pleziert er bovendien nog eens andere mensen mee.

Genoeg redenen dus om die rol van BOB op jou te nemen en te genieten van een avondje uit zonder alcohol. Zo kan je voor hetzelfde geld er zelfs meermaals op uit. Toch al gezondigd? Laat 1 misstap je niet tegenhouden om de draad terug op te pikken en er terug volop voor te gaan. Je staat er niet alleen voor en je gezondheid en geldbeugel worden er alleen maar beter op!