Waarom zijn goede banden zo belangrijk?

Je hoort het vaak van mensen dat hun banden dringend aan vervanging toe zijn. Maar waarom zijn banden nu eigenlijk zo een belangrijk onderdeel van jouw wagen? Welke functie hebben ze en wanneer weet je of jouw banden aan vervanging toe zijn?

Banden hebben vier functies

Een goede band heeft niet één, maar eigenlijk vier verschillende functies. Zo dienen banden uiteraard om het gewicht en dus ook de lading van jouw auto te dragen. Daarnaast zorgen banden ook voor rijcomfort. Banden zijn gevuld met lucht of stikstof en zorgen hierdoor voor een dempende werking door de schokken tijdens het rijden te absorberen. Een derde functie van banden is het overbrengen van de krachten tijdens het rijden met de auto. Denk hierbij aan optrekken, remmen en het nemen van bochten. Zonder een goed stel banden zouden deze handelingen helemaal niet mogelijk zijn. Een vierde en laatste functie van banden is dat ze zorgen voor een goede wegligging en dat je makkelijk de route kunt behouden.

Een goede band heeft dus vier functies, waardoor een band eigenlijk één van de belangrijkste onderdelen is van de auto. Wanneer je banden niet meer goed zijn, zal het des te moeilijker worden om alle functies die een band heeft goed uit te voeren. Zo zal een band van slechte kwaliteit ook slechte prestaties leveren en dus ook het voertuig negatief gaan beïnvloeden zoals bijvoorbeeld een langere remafstand of het ontstaan van slipgevaar. Bovendien zorgen versleten banden ook voor een verhoogd verbruik van brandstof en een hogere CO2-uitstoot.

Hoe kies je de juiste banden?

Als jouw banden aan vervanging toe zijn, dan maak je best zo snel mogelijk een afspraak bij bijvoorbeeld Auto5 om jouw banden te vervangen. Zo kun je dankzij het advies van één van de medewerkers meteen de juiste banden op jouw wagen leggen. Wil je toch zelf op zoek gaan naar de juiste banden voor jouw wagen op de website van Auto5, dan kunnen deze tips zeker en vast helpen bij jouw zoektocht:

  • Kies voor banden met een kleine rolweerstand als je langere afstanden aflegt
  • Als je kleine afstanden aflegt en vooral in de stad rijdt, dan kies je best voor een band die goed schokken kan opvangen en die bestand is tegen schokken en remmen
  • Rij je met een sportauto, dan kijk je best voor een band die de best mogelijke grip biedt, zeker bij hoge snelheid of bij het nemen van bochten

Waarom kiezen voor winterbanden?

In de maand oktober kiezen veel mensen ervoor om hun "gewone" banden te vervangen door winterbanden. Zeker sinds enkele jaren zijn winterbanden erg populair geworden. Winterbanden hebben veel meer groeven dan gewone banden, en zorgen dus voor een betere wegligging als het slecht weer is tijdens de wintermaanden. Door te kiezen voor winterbanden kies je niet alleen voor meer veiligheid, maar eigenlijk krijg je de aankoop van winterbanden na verloop van tijd ook gedeeltelijk terugbetaald omdat jouw gewone banden tijdens die periode niet gebruikt worden, en dus ook niet te maken krijgen met slijtage. Natuurlijk moet altijd jouw rijgedrag aanpassen aan de weersomstandigheden, ook wanneer je rondrijdt met winterbanden.

25% korting op bandenmontage

Zijn jouw banden ook aan vervanging toe? Dan hebben we goed nieuws! Tijdelijk krijg je bij de gekende winkel Auto5 een extra korting van 25% op de montage van banden. De korting is geldig in de winkel of wanneer je online een afspraak maakt voor de montage van de nieuwe banden. Vanaf 2 aangekochte bandenmontages kun je van deze extra korting genieten.