Wijn voor de feestdagen: drie gouden tips

Binnenkort is het opnieuw de periode van de vele etentjes en feestjes om Kerstmis te vieren of om het oude jaar af te sluiten en nieuwe in stijl te beginnen. Bij heel veel families en vrienden is het dan ook een jaarlijkse traditie om tijdens de feestdagen mensen uit te nodigen voor een etentje waarbij er heel wat gegeten en gedronken wordt.

  • Voor mensen die van eten en drinken houden, is de eindejaar periode één van de leukste periodes van het jaar.
  • Maar voor echte kenners van goede wijnen en lekker eten is het vaak bang uitkijken naar de wijn die geschonken wordt bij een bepaald gerecht.
  • Veel mensen houden immers geen rekening met de wijn wanneer ze hun gerecht samenstellen, wat dan uiteraard ook jammer is van het geld dat ze betaald hebben voor de wijn.
  • Dankzij deze drie gouden tips schenk je als gastvrouw of als gastheer steeds de juiste wijn bij het juiste gerecht en gaat iedereen met een voldaan gevoel terug naar huis.
  1. Baseer je keuze van de wijn op het eten

Bij een stevige maaltijd mag je al eens een zwaardere, vollere wijn schenken zoals bijvoorbeeld een Vacqueyras, Ribera del Duero, Shiraz, Dao, … Is het echter slechts een aperitief of een lichtere maaltijd, dan kijk je best uit naar een wijn die wat lichter is en die ook een lager alcoholpercentage heeft, zoals een Riesling bijvoorbeeld.

  1. Een duurdere wijn is niet altijd de beste wijn

Vaak hoor je van mensen dat ze een fles van 60 euro gekocht hebben, om toch zeker een goede wijn te kunnen aanbieden. Maar uit verschillende onderzoeken is al vaker gebleken dat een duurdere wijn niet altijd de beste wijn is. Online vind je vaak een relatief goedkope fles wijn die echt wel lekker smaakt. Maar ook in de supermarkt vind je een groot aanbod van lekkere, budgetvriendelijke wijnen.

  1. Probeer in stijl af te sluiten

Tegenwoordig worden dessertwijnen erg weinig gebruikt. Toch kan een dessertwijn de kers op de taart zijn van een prachtige avond met lekker eten en lekkere drank. Het aanbod van dessertwijnen is erg uitgebreid. Daarom is het belangrijk om steeds de beschrijving te lezen op de fles zelf om zo te weten bij welk dessert de wijn het beste tot zijn recht komt.

Tip: koop je wijn in een wijnoutlet

Wie tijdens Kerstmis of Oudejaarsavond ervoor wil zorgen dat zijn of haar gasten niks te kort komen, kan al snel heel wat geld uitgeven aan een lekkere fles wijn. Wij zochten en vonden deze leuke webshop waar je super lekkere flessen wijn aan een goedkopere prijs kunt kopen.