Winterbanden bestellen kan ook vanuit je luie zetel!

Grote kans dat jij al een set winterbanden klaar hebt liggen voor de komende wintermaanden, of misschien ken je iemand die tweemaal per jaar de autobanden laat verwisselen. Steeds meer mensen verwisselen hun zomerbanden voor winterbanden net voordat de winter start en dit met goede reden. In winterweer gebeuren namelijk de meeste ongelukken! Velen vinden het teveel werk om tweemaal per jaar de banden te verwisselen. Dus waarom kun je niet gewoon het gehele jaar op je zomerbanden rijden vraag je je af? Daar gaan we in dit blogartikel op in.

Verschil tussen zomer- en winterbanden.

Er zijn vele verschillen tussen zomer- en winterbanden, onder andere de samenstelling. Winterbanden zijn een stuk zachter, waardoor ze zacht genoeg zijn om voldoende grip te bieden bij temperaturen onder 7 graden celcius. Zomerbanden daarentegen zijn harder en bieden voldoende grip op het wegdek bij temperaturen boven 7 graden. Ook het profiel van de banden zijn verschillend. Winterbanden hebben vele fijne groeven in het profiel voor betere grip in sneeuw. Zo verkleinen winterbanden de remafstand in extreem weer onder 7 graden. Het is zeker aan te raden de banden tweemaal per jaar (voor de zomer en winter maanden) te verwisselen, omdat zij gevaar kunnen brengen in de tegengestelde seizoenen. Winterbanden zijn bijvoorbeeld te zacht voor zomerweer en slijten sneller, waardoor het profiel en dus de grip sneller verdwijnt. Je kunt je dan waarschijnlijk vast ook voorstellen dat zomerbanden te hard worden bij lagere temperaturen en niet voldoende grip hebben op een koud en glad wegdek.

Kosten van twee sets banden.

Ja, winterbanden zijn vaak iets duurder dan zomerbanden, vooral als deze met een set velgen gecombineerd wordt. Daarentegen zijn de consequenties na een ongeluk uiteraard prijziger. Het is dus een goede investering en winterbanden gaan jaren mee. Een mooie bijkomstigheid is dat je zomerbanden ook langer meegaan, omdat ze minder gebruikt worden en dus minder slijten. Indien je zelf handig genoeg bent om de banden te verwisselen en op te slaan ben je natuurlijk goedkoper uit. In het geval dat je je daar niet competent genoeg voor voelt of de ruimte niet hebt, is het mogelijk om dit door de autodealer te laten doen. Voor gemiddeld 50 euro verwisselen zij je banden eenmalig en daarbij is opslag van de banden inbegrepen.

Waar kan je winterbanden kopen?

Winterbanden kan je bestellen in praktisch alle bandencentrales bij jou in de buurt. Dit kan echter ook vanuit je luie zetel, bijvoorbeeld op Auto5.be. Je kan er regelmatig leuke kortingen verkrijgen en door er jouw type wagen in te voeren, krijg je meteen te zien welke banden er voor jouw merk en model passen.
De geschikte banden voor jou auto vind je op drie manieren:
  1. Door te zoeken op het formaat (breedte, hoogte en diameter) - dit kan je vinden op je huidige banden
  2. Door te zoeken op voertuig (zie afbeelding hieronder)
  3. Door te zoeken op merk van winterbanden (bijvoorbeeld: Michelin, GoodYear, ...)

Conclusie

Is het hebben van twee sets banden dus de moeite waard? Wij vinden van wel! Het is vele malen veiliger en ondanks de investering bespaar je er op langere termijn geld mee.