Winterbanden, vierseizoenenbanden of zomerbanden: wat kies je best?

Net voor het begin van de winter hoor je het elk jaar opnieuw van veel mensen: het is tijd voor de winterbanden! Elk jaar opnieuw doet de vraag zich voor of winterbanden nu echt de beste keuze zijn voor de koudere wintermaanden. Maar naast de winterbanden heb je ook nog zomerbanden en 4-seizoenenbanden die je kunt kiezen. Welke band kies je nu eigenlijk het best? En van welke factoren hangt jouw keuze voor een bepaalde band af? Wij zochten het uit en geven jou enkele handige tips die jouw keuze eenvoudiger moeten maken!

Wat is het verschil tussen de drie soorten banden?

Winterbanden

Tijdens de wintermaanden kiezen veel mensen ervoor om hun reguliere banden te vervangen door zogenaamde winterbanden. De winterbanden zijn uitgerust met een speciaal profiel, waardoor je de winterse omstandigheden zoals gladde wegen, ijzel en sneeuw beter kan trotseren. Ook de samenstelling van het rubber van een winterband is anders dan een "gewone" band, bij lage temperaturen blijft het rubber soepel en flexibel. Ook zorgen winterbanden dus voor extra grip op bijvoorbeeld sneeuw of ijs, door een zaagtand-effect van de band.

Zomerbanden

Het type "zomerband" is de band die eigenlijk het meest verkocht wordt. De reden hiervoor is in de eerste plaats dat zomerbanden in zowat alle afmetingen te verkrijgen zijn, terwijl dit bij winterbanden of vierseizoenenbanden vaak niet het geval is. Zeker als je een andere maat of speciale maat van band hebt, dan kan dit wel erg handig zijn. Een andere belangrijke reden voor de populariteit van zomerbanden is dat ze gekend staan voor de goede rijeigenschappen bij temperaturen boven de zeven graden. Zeker omdat het bij ons in België weinig erg strenge winters zijn, is een zomerband een goede keuze.

4-seizoenenbanden

Een vierseizoenenband of "all season" band is eigenlijk een combinatie van enerzijds een winterband en anderzijds een zomerband. De banden worden ook wel eens all-weather banden genoemd, wat aangeeft dat ze eigenlijk om kunnen met zowat alle weersomstandigheden. In tegenstelling tot een zomerband of een winterband gebruik je een 4-seizoenenband wel het hele jaar door, waardoor de slijtage ook een pak hoger zal zijn. Maar het voordeel van een all season band is dat ze dan wel weer extra grip geven op een nat of glad wegdek, wat bij een zomerband misschien minder het geval zal zijn.

Welke band kies je nu het best?

Afhankelijk van de informatie hierboven hangt jouw keuze voor een specifieke band af van verschillende factoren. Zo is het in de eerste plaats belangrijk om te weten wat je precies met jouw wagen doet. Doe je jaarlijks redelijk veel kilometers, dan is een set aparte banden (zomer- en winterbanden) een verstandige keuze. Dit omdat de slijtage in de eerste plaats een pak minder zal zijn, omdat je de banden halverwege het jaar omwisselt.

Doe je echter weinig kilometers en ga je zeker tijdens de wintermaanden niet veel de baan op, dan is de keuze voor all-season banden snel gemaakt. Je zal er ongetwijfeld enkele jaren mee verder kunnen, en je hoeft tijdens het jaar jouw banden niet om te wisselen in de garage. Tegenwoordig zijn er al erg goede vierseizoenenbanden op de markt waarmee je zowel in de zomer als in de winter veilig de weg op kunt.

€10 in aankoopbon bij aankoop van 4 seizoensbanden

Is het tijd om jouw huidige banden te vervangen door een stel nieuwe banden? Wel, goed nieuws! Want momenteel krijg je bij Auto5 per band een aankoopbon van 10 euro bij aankoop van 4 seizoensbanden. Koop je meteen vier nieuwe banden, dan krijg je een aankoopbon van maar liefst 40 euro.