WLtoys V222 Quadcopter: ideaal toestel voor beginners zoals ik!

Gouden tip voor je begint!

Voor ik over ga tot het verslag van mijn allereerste vlucht met een echte drone wil ik iedereen die na het lezen van deze post een gouden tip geven. Kies ervoor om met je drone (zeker als het de allereerste keer is) ergens te experimenteren en te oefenen waar je er 100% zeker van bent dat je niets of niemand zal hinderen met je toestel. Kies dus bij voorkeur voor een grote open ruimte (privéterrein is nog beter!) waar geen bomen, huizen, dieren of andere mensen dan jezelf aanwezig zijn. Op die manier ben je er in de eerste plaats zeker van dat je geen schade zal berokkenen, en in de tweede plaats ben je ook zeker dat je drone zelf geen schade zal oplopen.

Bovendien is ook het lezen van de meegeleverde handleiding (in het Nederlands!) zeker een gouden tip. Eenmaal je weet waarvoor alle knopjes en hendeltjes dienen kan je pas aan de slag met je drone.

Wat zit er in de doos?

De drone die ik getest heb is de V222 Quadcopter met HD-camera van WLtoys. Op de website van drone-kopen.be kan je deze drone kopen voor €120,00. Wat krijg je voor dat bedrag? In de doos volgende zaken:

 • 1 x V222 quadcopter met HD-camera
 • 1 x 4-kanaals zender (2.4Ghz)
 • 1 x propellerset (4 propellers)
 • 1 x 500 mAh accu
 • 1 x oplader (220V)
 • 1 x micro SD kaart (2GB)
 • 1 x USB-stick voor SD kaart
 • 1 x handleiding (Nederlandstalig)

Zoals je ziet krijg je voor het bedrag dat je betaalt een degelijke en goed uitgeruste drone met enkele leuke extraatjes zoals de HD-camera , de USB-stick en bijhorende SD kaartje. Nog iets wat zeker interessant is, is de Nederlandstalige handleiding.

Het toestel vliegklaar maken

Wanneer je handleiding goed doorneemt, wat zeker aan te raden is, lees je dat je eerst de drone ‘vliegklaar’ moet maken. Hiermee wordt bedoeld dat je de accu in de drone moet plaatsen en deze vervolgens moet verbinden met de drone. Uiteraard moet je er eerst voor zorgen dat de accu volledig opgeladen is. Eens je de batterij in de drone geplaatst hebt zal je merken dat de LED-lampjes van de drone oplichten. Daarna zet je het toestel op een drietal meter van waar je staat en zet je de snelheidshendel van de afstandsbediening naar beneden. Nadat je de afstandsbediening hebt aangelegd geef je een kleine dosis gas, hierdoor is de zender in de afstandsbediening verbonden met de drone. Nu ben je klaar om te vliegen.

De allereerste vlucht: oefening baart kunst

Wanneer je voor het eerst de quadcopter in de lucht probeert te krijgen, zal je merken dat niet zo eenvoudig is zoals de vele YouTube-filmpjes vaak doen uitschijnen. Zowel de richtingshendel als de snelheidshendel zijn twee gevoelige hendels die je zeker onder de knie moet krijgen. Al snel merk je dat de drone zeer accuraat reageert op de handelingen die je uitvoert met beide hendels. Zelf had ik niet verwacht dat de drone zo snel kon vliegen. Daarom was ik, als beginneling, vaak onder de indruk van de snelheid waarmee de drone door de lucht zoeft. Na amper enkele seconden wat heen en weer gevlogen te hebben, heb ik mijn drone niet meer onder controle en moet ik noodgedwongen de snelheidshendel lossen zodat de drone meteen tot stilstand kan komen. Hiermee is meteen ook de (geslaagde) crashbestendigheid van de drone getest. Laat dit meteen ook een gouden tip zijn voor iedereen die zijn of haar drone niet meer onder controle heeft: snelheidshendel lossen en de drone veilig neerzetten.

Maar enkele testvluchten later zie ik toch wat beterschap in de handelingen die ik uitvoer en in de controle die ik heb over de drone. Ik heb het gevoel dat de drone nog beter reageert op wat ik doe, waarschijnlijk omdat ik zelf ook beter besef en beter aanvoel wat ik doe en wat ik van plan ben. Zelf kan ik ook beter het gedrag van het toestel inschatten en ervoor zorgen dat ik enkele feilloze vluchten kan maken.

Conclusie: perfecte drone voor beginners

De WLtoys V222 Quadcopter is zeker en vast een ideaal toestel voor beginners of voor mensen die op zoek zijn naar een betrouwbare, degelijke en vooral crashbestendige drone. De HD-camera is een leuke optie voor wie mooie HD-foto’s of video’s wil maken van zijn of haar omgeving. Voor slechts €120,00 heb je wat ons betreft een zeer degelijke drone waarmee je heel wat leuke momenten kan beleven.

Enkele tips van een beginner voor beginners:

 • 1 volledig opgeladen accu is gelijk aan ongeveer 8 minuten vliegtijd. Voor slechts €12,50 kan je een extra accu bestellen in de webshop van drone-kopen.be.
 • Probeer je drone uit op een open ruimte waar het bij voorkeur ook windstil is. In deze omstandigheden kan je er zeker van zijn dat je geen schade zal berokkenen en dat je drone accuraat zal reageren op je handelingen.
 • De HD-camera is zeker een aanrader voor wie houdt van leuke foto’s of filmpjes. Je maakt er unieke beelden mee die je dankzij de meegeleverde USB-stick en het SD-kaartje meteen op je computer kan bekijken.